hirdetés
hirdetés
hirdetés
2021. november. 30., kedd - András.
hirdetés

1,6 milliárd forint az idei sertésprogram megvalósítására

Ebben az évben 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre a sertésprogramra - közölte Horváth István, a program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos április 15-én, Budapesten – adta hírül az MTI.

hirdetés

Horváth István elmondta: a 2012-ben elindított program alapvető célja a sertéságazatban tapasztalható visszaesés megállítása volt, és az ágazat teljesítményének fellendítéséhez szükséges feltételek megteremtése. Ez azért volt fontos, mert az elmúlt 20 évben Magyarországon a sertéshús fogyasztása a felére esett vissza. Most Magyarországon évente és fejenként egy-egy ember mintegy 25-26 kilogramm sertéshúst fogyaszt.

    Annak érdekében, hogy a sertéshús visszanyerje régi szerepét a magyar táplálkozásban, az ágazatban már eddig is több intézkedést hoztak. Alapvető fontosságúnak mondta, hogy ez év január 1-jétől az élő és a hasított félsertés áfája 27 százalékról 5 százalékra csökkent, amitől az átláthatóság és a versenyképesség növekedését várják. Az ágazat kifehérítését az tette szükségessé, hogy becslések szerint 10-40 százalék a feketegazdaság aránya ebben a szektorban.

    A kormánybiztos hangsúlyosan beszélt arról, hogy a sertéságazat versenyképességét növelni kell, ami egyben azt is jelenti, hogy a magyar növénytermesztésben előállított takarmányokat az állattenyésztésben, így a sertéságazatban is a mostaninál nagyobb mértékben kell felhasználni. Ez teremti meg annak a lehetőségét, hogy belföldön a jelenleginél több magyar jó minőségű sertéshús kerülhessen az emberek asztalára. Ennek érdekében  a Kiváló Minőségű Sertéshúst (KMS), amely Magyarországról származik, külön védjeggyel is megjelölik. A minősítési rendszert a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács koordinciójával alkalmazzák majd.

    Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) társadalmi elnöke az MTI-nek elmondta: az ágazat teljesítménye a múlt évben az előzőhöz képest némileg visszaesett. Ez azt jelenti, hogy volumenben az ágazat 0,7 százalékos csökkenést könyvelhetett el a tavalyi évben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a sertés- és marhahús-előállítás, továbbá a baromfihús előállítása, valamint a húskészítmény-gyártás összes árbevétele a múlt évben 677 milliárd forintot tett ki. A belföldi értékesítés 2,8 százalékkal csökkent, míg az export 6,7 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva. A húskészítmény-gyártás árbevétele - ebbe a sertés- és baromfikészítmények gyártása is beleértendő - 160 milliárd forintot tett ki. A húsfeldolgozás árbevétele tavaly 277 milliárd forintra rúgott, míg a baromfiipar árbevételét 239 milliárd forintban regisztrálták.

    A Hússzövetség elnöke szerint az ágazatban tevékenykedő feldolgozók tavaly sem tudták érvényesíteni a feldolgozás során felmerült költségek növekedését. Erre példaként említette a bőrös, szalonnás félsertést, amelynek ára 0,8 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben. Így az ágazat múlt évi eredménye a nulla körül ingadozik majd - jelentette ki Éder Tamás.

    A húsvéti forgalomról szólva jelezte: a füstölt áruk forgalma 2-3-szorosa a húsvét előtti hetekben  szokásosnak. A becslések szerint ilyenkor mintegy 5-8 ezer tonna füstölt áru fogy el, amelynek értéke mintegy 6-9 milliárd forintot tesz ki.

    Gombos Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeleti főosztályának vezetője pedig az ellenőrzések fontosságáról beszélt. Külön is kiemelte, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság egyrészt az élelmiszerek biztonságos fogyasztásának feltételeit vizsgálja, másrészt viszont az ágazatban működő cégek tevékenységét is ellenőrzi. A múlt évi ellenőrzések alapján valamivel több mint 900 millió forint bírságot szabtak ki azokra, akik a különböző jogszabályok támasztotta követelményeknek nem feleltek meg. Jelezte: az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatósági emberek most a húsvéti árukat ellenőrzik április 7-21. között.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!

ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

hirdetés

Újra itt a Kreatív digitális versenye!

Kiadónk társoldalai