hirdetés
hirdetés
hirdetés
2021. június. 13., vasárnap - Antal, Anett.
hirdetés

Az utolsó szó a mikrobáké

 Az Ésszel a kosárba! sorozat harmadik cikke a több millió élelmiszer-vizsgálatot elvégző WESSLING Hungary Kft. független laboratórium szakértőinek segítségével készült. (X)

hirdetés

A növényvédő szerek és a mikotoxinok után a Laboratorium.hu Ésszel a kosárba! cikksorozatának harmadik írása az élelmiszereinkben lévő mikrobákról szól.

Ahogy a környezeti elemek anyaméhként vesznek körül bennünket, úgy jelenti a mi szervezetünk a közvetlen környezetet milliárdnyi apró élőlény számára. Közöttünk vannak olyanok, amelyek hasznos munkát végeznek a testünkben, de bizony sok olyan is előfordul, amely veszélyt jelent. 

  •  Évente több, mint 400 ezer ember hal meg élelmiszer-eredetű megbetegedésekben,
  •  Ezeknek az egyik legfontosabb forrása pedig mikrobiológiai okokra vezethető vissza.
  • „Új” és régi, „hagyományos” kórokozók egyaránt veszélyeztetik a fogyasztót
  • Bizonyos mikrobiológiai vizsgálatok ma már akár 24 órán belül is elvégezhetők a modern laboratóriumokban
  • Salmonella, E. coli, Listeria, Campylobacter  – néhány mikrobafaj  közelről is
  • Mit tehet a fogyasztó? – élelmiszercímke, higiénia, hőkezelés, tárolás, hűtés

Riasztóak a számok: az élelmiszerekkel a szervezetünkbe kerülő ártalmas anyagok több, mint 200 féle betegséget közvetítenek. A WHO adatai szerint évente 10 emberből 1 (azaz globálisan összesen kb. 600 millió) betegszik meg szennyezett élelmiszertől, közülük 420 ezren halnak meg (közülük is a legveszélyeztetettebbek az 5 év alatti gyerekek: 125 000 haláleset tudható be ennek). A leggyakoribb tünetek a hányás, hasmenés, hasi fájdalom, láz.

Az élelmiszerek szennyeződésének számos forrása lehet, hiszen a mai élelmiszer-ellátás összetett és szerteágazó folyamatokat foglal magában, beleértve a gazdaságban történő termelést, vágást vagy betakarítást, feldolgozást, tárolást, szállítást és forgalmazást: csak ezután jut el az élelmiszer a fogyasztót.

A globalizáció és a kereskedelem tovább nehezíti az élelmiszerek okozta megbetegedések felderítését és a termék visszahívását veszély esetén. Az élelmiszer-biztonság éppen ezért a kormányok, az ipar, a termelők, a hatóságok és a magánlaboratóriumok, valamint a fogyasztók közös felelőssége.

Mikrobiológiai veszélyek

A vegetatív és spórás baktériumok, illetve az élesztő- és penészgombák lehetnek hasznosak, de okozhatnak egészségügyi veszélyt is.

Az élelmiszer-fertőzést vagy-mérgezést okozó „hagyományos” kórokozók:

  • Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, Shigella fajok, Escherichia  coli

"Új” kórokozók:

  • Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica, Aeromonas hydrophila, Campylobacter fajok, Escherichia coli O157:H7

A fentiek közül a Laboratorium.hu már számos kórokozóval részletesen is foglalkozott, íme néhány érdekesebb cikk:

Kerüljük el a Salmonella családot! 

Hogy néz ki a Salmonella baktérium? Hogyan jut az ételekbe, és miként tudjuk elkerülni? A konyhákban megtalálható mikrobák és baktériumok közül talán a Salmonella a legismertebb. 

E. coli, a kétarcú baktérium

Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium a normál bélflóra legfontosabb tagja, így minden melegvérű állat és az ember emésztőrendszerének természetes összetevője. Fontos élettani szerepe van, hiszen ez a baktérium termeli a szervezet számára a K2 és a B vitamint, illetve jelenlétével nagymértékben gátolja más patogén kórokozók elszaporodását a bélrendszerben - milyen tünetei vannak, hogyan kerülhet a konyhánkba?

Listeria

Mit kell tudni a patogén baktérium biológiájáról, szaporodási jellemzőiről és az ellene való védekezés lehetőségeiről? Az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos, az EU-ban és Magyarországon jelenleg is hatályos jogszabályokat is megjelöltük.

Campylobacter:

Érdemes megismerkedni – ha nem is testközelből – a hasmenést és görcsöket okozó Clostridium perfringens nevű baktériummal.

Salmonella baktérium - Képek forrása - Laboratorium.hu
Salmonella baktérium - Képek forrása - Laboratorium.hu

Mit tehet a labor?

Vezető laboratóriumok, mint a WESSLING Hungary Kft., mikrobiológiai vizsgálataik során kórokozók és azok toxinjainak kimutatásával, a higiéniai és minőségi paraméterek (romlást okozó mikrobák) meghatározásával, fertőtlenítőszerek hatékonyságának vizsgálatával, romlás ok-okozat elemzéssel, illetve Challenge-tesztek végzésével segítik az élelmiszer biztonság növelését.

Mindebben nagy segítségükre vannak a alternatív műszeres gyorsvizsgálatok (VIDAS, PCR), amelynek eredményei (negatív) akár 24 órán belül is elkészülnek!

Mit tehet a fogyasztó?

  • A fogyasztóknak mindenekelőtt ismerniük kell az általános, élelmiszer-fogyasztással járó veszélyeket, a termékek címkéjén szereplő információk felhasználásával pedig tájékozódniuk kell az élelmiszerek biztonságos kezeléséről. 
  • Földrészenként és országonként ugyan eltérőek az élelmiszer-higiéniai állapotok, ám az élelmiszer-eredetű megbetegedések a fejlett országokban is jelentős kockázatot és terhet jelentenek.
  • Rendkívül fontos, hogy mindig kifogástalan alapanyaggal, tiszta ivóvízzel dolgozzunk, tiszta konyhában, tiszta kézzel végezzük a feladatokat.
  • Megfelelően el kell különíteni a készételeket és a nyersanyagokat.
  • Alaposan süssünk és főzzünk, figyeljünk tehát oda a megfelelő hőkezelésre.
  • Az ételeket lehetőleg hűtve tároljuk, és minél gyorsabban hűtsük le azokat

 

Az Ésszel a kosárba! kampány célja, hogy segítsen a fogyasztóknak, minél biztonságosabb termékeket vásárolni. A Laboratorium.hu tudományos weboldal cikksorozatában a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium szakértői számolnak be a több millió élelmiszerminta vizsgálata után szerzett tapasztalataikról.

Mikrobiológiai vizsgálatokkal kapcsolatban bővebb információ itt!

 

 

 

 

(forrás: Laboratorium.hu)
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!

ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

hirdetés

Szerkesztőségi, független vagy márkázott podcastok, videók, dokusorozatok versenye.

Kiadónk társoldalai