Hozzávalók:
- 200 g zabpehelyliszt
- 40 g finomliszt (ha gluténmentesen szeretnénk, akkor helyettesítsük rizsliszttel)
- 60 g vaj vagy kókuszzsír
- 40 g eritrit (vagy méz, aki ezt mégsem akarja kihagyni)
- 6 tk. mézeskalács-fűszerkeverék
- 2 tojás + 1 a kenéshez
- 2 ek. hideg víz
- fél kk. szódabikarbóna
- 2 kk. citromlé
Elkészítése:
A liszteket összekeverjük a fűszerkeverékkel, az eritrittel és a szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a 2 egész tojást, a citromlevet és a vizet is, és elkezdjük összegyúrni. Ha száraz lenne, akkor adjunk még hozzá kevés vizet. Lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, lekenjük egy felvert tojással, kiszaggatjuk. Díszíthetjük magvakkal, aszalt gyümölccsel. 180 C-fokon elég 10 percig sütni.
Nádcukros (vegán) íróka
- 50 ml víz
- 100 g finomítatlan nádcukor
- 80 g kókusztejpor
A vízzel és a cukorral szirupot főzünk, és habverő segítségével belekavarjuk a kókusztejport. Hagyjuk kicsit hűlni (ha teljesen kihűl, megkeményedik, így ezt ne várjuk meg, még melegen használjuk), tegyük zacskóba, amelynek vágjuk ki picikét az egyik sarkát, és kezdjük el a díszítést. Ha kezd keményedni, alacsony hőmérsékleten, tűzhelyen még fel tudjuk melegíteni. Néhány perc múlva elkezd megszilárdulni a díszítés a mézeskalácson, ezért ha még szeretnénk magokkal, aszalványokkal díszíteni, azt mihamarabb tegyük meg.