2019. december 19. 16:42
Azonnal puha mindenmentes mézeskalács
Egy nagyon jól eldolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem émelyítően édes, kellemesen fűszeres, kiválóan nyújtható. Sütés után rögtön puha marad.

Hozzávalók:

  • 200 g zabpehelyliszt
  • 40 g finomliszt (ha gluténmentesen szeretnénk, akkor helyettesítsük rizsliszttel)
  • 60 g vaj vagy kókuszzsír
  • 40 g eritrit (vagy méz, aki ezt mégsem akarja kihagyni)
  • 6 tk. mézeskalács-fűszerkeverék
  • 2 tojás + 1 a kenéshez
  • 2 ek. hideg víz
  • fél kk. szódabikarbóna
  • 2 kk. citromlé

Elkészítése:

A liszteket összekeverjük a fűszerkeverékkel, az eritrittel és a szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a 2 egész tojást, a citromlevet és a vizet is, és elkezdjük összegyúrni. Ha száraz lenne, akkor adjunk még hozzá kevés vizet. Lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, lekenjük egy felvert tojással, kiszaggatjuk. Díszíthetjük magvakkal, aszalt gyümölccsel. 180 C-fokon elég 10 percig sütni.

Nádcukros (vegán) íróka

  • 50 ml víz
  • 100 g finomítatlan nádcukor
  • 80 g kókusztejpor

A vízzel és a cukorral szirupot főzünk, és habverő segítségével belekavarjuk a kókusztejport. Hagyjuk kicsit hűlni (ha teljesen kihűl, megkeményedik, így ezt ne várjuk meg, még melegen használjuk), tegyük zacskóba, amelynek vágjuk ki picikét az egyik sarkát, és kezdjük el a díszítést. Ha kezd keményedni, alacsony hőmérsékleten, tűzhelyen még fel tudjuk melegíteni. Néhány perc múlva elkezd megszilárdulni a díszítés a mézeskalácson, ezért ha még szeretnénk magokkal, aszalványokkal díszíteni, azt mihamarabb tegyük meg.