hirdetés
hirdetés
hirdetés
2021. november. 30., kedd - András.
hirdetés

Fagylaltot is csak okosan

Május 8-a idén is a kézműves fagylalt napja. Azonban akár otthon készítjük el, akár utcai árusnál, vagy vendéglátó üzletben vásároljuk ezt a kedvelt csemegét, néhány dologra érdemes odafigyelni. A NÉBIH összegyűjtötte a fagylaltfogyasztás legfontosabb élelmiszerbiztonsági szabályait.

hirdetés

A fagylalt cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő, vendéglátó-ipari termék. Pasztőrözéssel, vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel készül, élelmiszer-adalékanyagok (pl. habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok (pl. gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv stb.) hozzáadásával. Külön kategóriába sorolják a hagyományos, kézműves fagylaltot, amelyet különleges technológiával készít a cukrászmester.

Hazánkban évtizedek óta nem volt fagylaltmérgezés, amely többek között a szakemberek hozzáértésének, az előállításhoz és forgalmazáshoz szükséges jó műszaki feltételeknek és a forgalmazás hatósági felügyeletének is köszönhető. Azonban, mivel gyorsan romló élelmiszer, a fagylalt esetében is érdemes körültekintően vásárolni. Állandó hőmérsékletű, folyamatos hűtést igényel, már néhány °C hőmérsékletemelkedés is gyors olvadáshoz, a baktériumok szaporodásához, és minőségromláshoz vezethet.

Fontos, hogy az árusítópult környezete legyen rendezett, tiszta, pormentes, és a fagylaltpult biztosítsa a termék legalább -8 °C-os hőmérsékletét és szennyeződéstől való védelmét. A jól működő adagolópultban a fagylalt állaga láthatóan nem túl lágy, nem olvadt. A fagylaltra közvetlenül ráhelyezett díszítések ehetőek, ízlésesek és tiszták legyenek. Lényeges szempont, hogy folyó vizes kanálöblítőt, vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használjanak és a leöblített kanalat ne a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetve víztelenítsék.

A jó minőségű fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezik. Az igényesen üzemeltetett fagylaltozóban a frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra, a tölcsért védik a szennyeződéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a kiválasztott nyalánkságokat a vásárlónak. A kiszolgáló személyek megjelenése ápolt és higiénikus, a kezük tiszta, kézékszereket nem viselnek, bőrükön nincsenek sérüléses elváltozások.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!

ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

hirdetés

Újra itt a Kreatív digitális versenye!

Kiadónk társoldalai