hirdetés
hirdetés
hirdetés
2021. május. 07., péntek - Gizella.
hirdetés

Gasztroforradalom a Debreceni Egyetemen

Júniustól mentes és nyers vegán ételek is kaphatók lesznek az intézmény két menzáján.

hirdetés

Hatalmas sikere volt annak a nyers vegán ételkóstolónak, amit Varga István tartott május 15-16-án a Debreceni Egyetem két menzáján.  Az ingyenes próbaebédre sokan kíváncsiak voltak, az egyetem hallgatói és munkatársai mellett több olyan vendég is volt, aki kifejezetten azért érkezett, hogy megkóstolja a már látványában is ínycsiklandó laktóz-és gluténmentes, főzés nélkül készült ételeket. A Műszaki Kar és a Lovarda menzáján ebédelők nyitottan és pozitívan fogadták a kínált fogásokat.  A vendégek aszalt hajdinacsírával megszórt újhagymás zöldségkrémlevest, aszalt paradicsomszószos cukkini spagettit és flódnitortát kóstolhattak.


– Egyértelműen kiderült, hogy a közétkeztetésben is hatalmas igény van a glutén- és laktózmentes, a vegán, valamint a minőségi alapanyagokból készülő friss, enzim- és vitamindús, nyers ételekre. Az országban sok helyen vannak már nyers vegán éttermek, többnél jelen voltam az indulásnál és volt szerencsém részt venni a személyzet szakmai felkészítésében. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a gasztronómia eme ágát is lehet magas színvonalon, sőt gourmet minőségben művelni. Eddig azonban arra még nem volt példa, hogy a közétkeztetésben is helyet kapjon és azok is elérhető áron jussanak minőségi ebédhez, akik valami oknál fogva nem a klasszikus magyar konyha ételeit fogyasztják – nyilatkozta az ételeket alkotó Varga István Nyers Séf.

A menzareform elkezdődött, ám ami a napokba a debreceni menzákon történt, az gasztrotörténelmi jelentőségű: egy egészen új és minden eddiginél bátrabb nyitás a friss gyümölcsök, zöldségek és magvak menzai étrendbe való innovatív beépítése felé.  István bízik benne, hogy más egyetemeken, sőt az általános- és középiskolákban is nyitottak lesznek a változásra. Ő mindenesetre készen áll arra, hogy több évtizedes szakmai tapasztalatát és tudását átadja.

A Debreceni Egyetem menzáin tartott kétnapos ingyenes kóstolás azt a célt szolgálta, hogy felmérjék, mennyire van igény az ilyen típusú ételekre a közétkeztetésben.

– Kíváncsiak voltunk a visszajelzésekre, ezért mindenkit arra kértünk, töltsenek ki egy rövid kérdőívet és én is sokat beszélgettem a vendégekkel. Öröm volt látni, hogy milyen sokan szeretnének színesen, változatosan étkezni, visszatérni a természetes ízekhez. Azok is kíváncsian kóstolták meg az ételeket, akik egyébként a hagyományos magyar konyhát kedvelik. Többen jelezték, hogy eleve vegánok vagy vegetáriánusok, illetve valamilyen ételérzékenységük van, ezért fantasztikusnak tartanák, ha a menzai kínálatban is lennének olyan ételek, amiket ők is fogyaszthatnak – mondta a nyers vegán ételek hazai szakértője.

A tapasztalatokról István a Campus Rádió pénteki élő reggel műsorában is beszámolt.

– A társadalom már készen áll arra, hogy valami újat beépítsen. Én azt látom, mindenki érzi tapasztalja, ha nem is magán, de a környezetén, a barátain, a rokonain, hogy most már tényleg változtatni kellene. A változás elindult, meg fog történni. Ez nem kérdés. Most a döntéshozóknál pattog a labda, hogy ők ezt támogatják vagy akadályozzák. Rajtuk áll, hogy ez zökkenőmentesen, mindenki örömére vagy elhúzódva fog bekövetkezni. Én azonban reménykedek az emberi értékekben, érzelemben és értelemben – hangsúlyozta a séf a rádióinterjúban.

Az úttörő kezdeményezés ötletgazdája Sebestyén László, a kóstolónak helyet adó két menzát üzemeltető Campus Sebestyén Étterem ügyvezetője.

– Megfigyeltem, hogy a külföldi diákok közül sokan, mennyire egysíkúan táplálkoznak, – egész évben párolt rizst és sós burgonyát esznek – illetve olvastam egy cikket a Magyar Narancsban, ami arról szólt, hogy a budapesti egyetemek menzái még mindig a mirelit zöldség fellegvárainak számítanak, ahol sokszor az üres rizs vár az ételallergiás diákokra és a menzán ugyanúgy főznek, mint harminc éve. Itt Debrecenben azonban nyitottak vagyunk a reformokra és szeretnénk minél színesebb és változatosabb ebédkínálatot nyújtani a vendégeknek – fogalmazott az ügyvezető.

A cég az elmúlt években már beépítette a menübe a vegetáriánus étrendet, a mostani akcióval pedig az a céljuk, hogy a jövőben a vegánoknak és a laktóz-, gluténérzékeny vendégeknek is alternatívát nyújtsanak a menzai ebédkínálatban, ha arra valóban van igény és a vélemények is ezt tükrözik.

– A kérdőívek részletes kiértékelése a jövő héten történik, de az már egyértelműen kiderült, hogy többség szívesen látná a kóstolt ételeket, vagy ahhoz hasonló nyers vegán fogásokat a menza étlapján. Ezért próba jelleggel, heti 1-2 alkalommal fokozatosan bevezetjük az István által javasolt, évek alatt kikísérletezett speciális receptjei és instrukciói alapján készült ételeket – jelentette be Sebestyén László.

A Campus Sebestyén Étterem júniusi étlapján már megtalálhatóak lesznek a glutén- és laktózmentes nyers vegán ételeket, amiket akár házhozszállítással is lehet kérni. Mindez forradalmi újdonság a hazai közétkeztetésben és egyedülálló újítás az egyetemi menzák körében.


A Debreceni Egyetem Műszaki Karának és a Kassai úti campuson található Lovardának a menzája az első olyan egyetemi menza Magyarországon, ahol az enzimdús, nyers ételeknek köszönhetően a vegánok és ételallergiásoknak is nyugodt szívvel, minden mentesen és jóízűen ebédelhetnek majd.

A Nyer Séf által képviselt értékrend egyébként egybecseng a Paul McCartney által alapított angliai húsmentes hétfő mozgalommal, amit Nagy-Britanniában már évekkel ezelőtt számos iskolában bevezettek, ezért már sok-sok gyerek meggyőződhetett arról, hogy a húsmentes étel is lehet ízletes és tápláló. Az állati eredetű ételek időszakos elhagyására és a nyers étkezés kipróbálására ideális a hazai Nyers Kihívás mozgalom is.  Az István által évekkel ezelőtt indított program minden évszakban egyszer lehetőséget ad arra, hogy egy hónapon keresztül növényi alapon étkezzünk a nekünk tetsző mértékben.

Az angliai mozgalomhoz az ételforradalmár, a világhírű angol sztárséf is csatlakozott, aki közel tizenöt éve küzd az iskolai étkezés megreformálásért. Jamie Oliver Varga István Nyers Séfhez hasonlóan, nagyra becsüli a helyi termelőktől beszerzett, természetes alapanyagokat: „minél közelebb vannak az emberek az ételhez, és a kerthez, annál boldogabbak tudnak lenni. …. Én nagyon hiszek abban, hogy a gyerekeknek szüksége van az egészséges étkezésre, főleg télen, amikor a szegényebb családokban nem jut pénz vitaminokra.”  – nyilatkozta az index.hu-nak Jamie, amikor idén életében először hazánkban járt.

A menzareformer séffel és ételkülönlegességeivel nem csak Debrecenben, hanem az országban számos helyen lehet találkozni, sőt a közeljövőben határainkon túl egyebek mellett Erdélyben, a Felvidéken és Görögországban is tart rendezvényeket: svédasztalos és exkluzív vacsorát, ételkészítő tanfolyamokat, hosszú hétvégéket és nyaralásokat.

A sütés és főzés nélkül készülő gasztronómiai remekművek szakértőjével a Csak a Menetes Műhely és Kézműves Piacon is lehet találkozni június 9-én Budapesten a Duna Palotában, ahol a Csak a Mentes többi szakmai partnerével együtt várja az egészségtudatos táplálkozás iránt elhivatott érdeklődőket.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!

ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

hirdetés

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

Várjuk a legjobb tartalomalapú megoldásaitokat a Content+Marketing versenyünkre és influencer kampányaitokat az INFLU-ra! Nevezési határidő: 2021. május 21.