hirdetés
2021. november. 30., kedd - András.
hirdetés

Gyorsolvasztás áram és gáz nélkül

Olyan hasznos ez a trükk, hogy nem mehetünk el mellette szó nélkül. A NextShark cikke szerint legtöbbünk életében elérkezik a pont, amikor nagy mennyiségben vásárolunk húst. Ilyenkor valószínűleg nem használjuk egyből el az egészet, így egy részét lefagyasztjuk. Nehéz választás elé kerülünk azonban, amikor ismét fogyasztanánk a maradékból. Vajon hagyjuk kint pár órát a pulton, hogy felengedjen? Esetleg tegyük be melegedni a mikróba abban a reményben, hogy nem sütjük túl? Jó hír, hogy van egy fogás, amellyel áram (vagy gáz) nélkül tíz perc alatt „kiengesztelhetjük” a fagyasztott húst.

hirdetés

A RocketNews24 szerint a hasznos trükk egy taiwani kábeltelevíziós társaság, a Cti berkeiből került elő. A lényeg, hogy megmutatják, hogyan olvaszthatunk ki egy 1 cm vastag hússzeletet mindössze 5 perc alatt. Csupán két nagyméretű fémedényre és vízre van szükségünk.

Először is az egyik edényt helyezzük fejjel lefele a munkafelületre, a hússzeletet pedig fektessük fel az edény fenekére.

A másik edénybe töltsünk annyi vizet, amennyivel már érezhetően megnöveltük az alkalmatosság tömegét, majd pedig helyezzük [az edényt] a hússzelet tetejére.

5 perc múlva a hús felenged.

Nehéz elhinni? A tudományos magyarázat segítségével könnyebb lesz:

Mint az köztudott, a fém sok dolgot kiválóan elvezet, és ezek alól a hő sem kivétel. Az alumíniumhoz hasonló fémek elvezetik a környezet hőmérsékletét, ami jelen esetben érdekes módon elegendő a hús gyors kiolvasztásához. A „víznyomás alá” és két emberes fémedény közé helyezett hús nagyobb felületen „érintkezik" a szobahőmérsékletű levegővel, melynek elvezetése így számunkra hatékonyabb formában történik meg.

A Cti egy kb. 1 cm vastag hússzelet segítségével mutatta be a folyamatot, amely ezzel a technikával 5 perc alatt olvadt fel. A műsor állítása szerint azonban még egy 5 cm vastag darabnak is csupán 10 percre volna szüksége a felengedéshez.

Nézzük csak meg az alant beágyazott videót – végig kínaiul van, feliratozás nélkül, de így is jól érthető. Kiolvasztáskor legközelebb felettébb tanácsos alkalmaznunk ezt a módszert.

Fordítás: Zamaróczy Ádám

(forrás: RocketNews, NextShark)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[153028] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

StoreInsider-FMCG Hírlevél