hirdetés
hirdetés
hirdetés
2021. július. 24., szombat - Kinga, Kincső.
hirdetés

Hogyan lehet egyszerre finomat és egészséget főzni a menzán?

Megismertetni a megújuló közétkeztetés folyamatát az érintettekkel – ez a célja annak az európai uniós projektnek, amit a táplálkozás-egészségügyi előírások életbe lépésével párhuzamosan indítottak el. A többi között tájékoztató kiadványokat állítanak össze, a legfiatalabbaknak pedig egy hamarosan megjelenő mesekönyv csinálhat kedvet az egészséges, és egyben finom falatokhoz. Cél, hogy hasznos tudnivalókat kapjanak azok is, akik a közétkeztetésben felszolgált ételeket elfogyasztják, és azok is, akik a fogásokat elkészítik. A program emellett a hamarosan induló ellenőrzésekben résztvevő szakembereknek is iránymutatást ad.

hirdetés

A Debreceni Egyetem, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) alkotta konzorcium indított idén tavasszal közös, uniós finanszírozású projektet, hogy a megújuló közétkeztetés céljait az érintettekkel megismertessék. A program három pillérre épül. Korszerű tudással segítik a szolgáltatókat, illetve a táplálkozás- és élelmezéstudomány területén dolgozó szakembereket, ehhez oktatási hátteret, tananyagot dolgoznak ki. Másfelől összegyűjtik a már bevált, modern konyhatechnológiai eljárásokat, és azokat széles körben megismerhetővé teszik. A szolgáltatókat segítendő készül egy szezonális, fényképekkel illusztrált receptgyűjtemény is. A gyakorlati megvalósításhoz pedig a Debreceni Egyetem Szakácsakadémiája nyújt segítséget.

A szeptember 1-től alkalmazandó táplálkozás-egészségügyi rendelet mérföldkő a hazai közétkeztetésben. Nem titkolt célja, hogy a közétkeztetésen keresztül a magyar lakosság táplálkozási szokásaira is pozitív hatást gyakoroljon. Az egészséges táplálkozással kapcsolatos szemléletformálás a program harmadik eleme. Nyomtatott kiadványok készülnek, amelyek 5 témakört dolgoznak fel: a túlzott só, cukor és zsírbevitel kockázataira, továbbá a tej- és tejtermékekre valamint a zöldség-gyümölcs fogyasztás előnyeire hívják fel a figyelmet. Egy roadshow keretében pedig a következő hetekben 40 oktatási intézménybe jut el egy mozgó „prezentációs” busz.

A közétkeztetési rendeletben foglaltak hatósági ellenőrzése hamarosan megkezdődik. A vizsgálatok országszerte egységes szempontrendszer szerint zajlanak majd. Ennek érdekében az OGYÉI – az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakmai egyetértésével – elkészítette az „Útmutató a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenőrzéséhez” című kiadványt, amelynek tartalmát az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban 2015. szeptember 10-én tartandó szakmai konferencián ismertetik az ellenőrzésben résztvevő tisztiorvosokkal, közegészségügyi felügyelőkkel.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program "Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás" című kiemelt projektre európai uniós forrásból közel 500 millió forintot költenek.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!

ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

hirdetés

A legjobb HR-kommunikációs megoldások versenye. Normál nevezési határidő: augusztus 19.

Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra cégvezetőknek, értékesítési vezetőknek, értékesítőknek, kommunikációs szakértőknek, politikusoknak, és mindenkinek, akinek a munkája részét képezi, hogy meggyőzzön másokat, értékesítsen valamit: terméket, szolgáltatást, ötletet vagy önmagát.

Mutassátok meg, hogy CSR-ral valóban lehet jót tenni! Normál nevezési határidő: október 12.