Koalíció az áfacsökkentésért
Az alapvető élelmiszereket előállító ipar kulcsszereplői a Bonafarm cégcsoport – Csányi Sándor érdekeltsége – vezetésével ad hoc koalíciót hoztak létre „Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért” néven, melynek célja az alapvető élelmiszerek áfa-kulcsának 10 százalék alá csökkentése. A fórum megoldási javaslattal kíván élni a kormány felé.


Az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának jelentős, 27-ről 10 százalék alá csökkentését tűzte ki célul a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért elnevezésű szervezet. A fórum – mely a Bonafarm csoport és a Bunge Zrt. együttes kezdeményezésével jött létre – magában egyesíti az iparág szakmai szövetségeinek és vezető gyártóinak képviselőit, beleértve a tej, hús, baromfi, sütőipar, cukor, zöldség és gyümölcs, étolaj és kávé ágazatokat. A Bonafarm csoport Csányi Sándor élelmiszeripari érdekeltségeit egyesíti, a Bunge pedig mintegy 100 milliárd forintos forgalmú, holland áfatulajdonban lévő élelmiszeripari – elsősorban étolaj gyártásában utazó – vállalat.

Másik fontos indok a fórum megalakítása mellett, hogy gátat vessenek az ágazatot növekvő mértékben sújtó áfa-csalások terjedésének. Az áfa-csalás mértékét csak az alapvető élelmiszerek esetében évi 150-300 milliárd forintra becsülik. Végül, de nem utolsósorban a fórum célja a csalások által fenyegetett nagyszámú élelmiszeripari munkahely megőrzése.

A szerveződés olyan javaslatokkal fog élni a magyar kormány felé, melyek elejét veszik a központi költségvetést, az élelmiszeripart és a fogyasztókat egyaránt súlyosan károsító gazdasági bűnözői tevékenységnek. Éder Tamás, a Bonafarm képviseletében kijelentette:

„Elfogadhatatlan, hogy néhány cég törvénytelen tevékenysége veszélybe sodorja a teljes magyar alapvető élelmiszer-termelő ágazatot, és súlyos károkat okoz a jogszabályokat betartó szereplőknek. A fórum ezért hamarosan párbeszédet kezdeményez a hatóságokkal és olyan egyeztetett, fenntartható megoldási javaslatot tesz, amely előnyös a költségvetés számára és egyúttal biztosítékot jelent az élelmiszeripar jövőjét tekintve.”

Első lépésként a fórum megbízást adott az Ernst & Young nemzetközileg is elismert független adószakértőinek, hogy folytassanak le egy, az alapvető élelmiszerek teljes körére kiterjedő vizsgálatot, bemutatva úgy az állami költségvetést, mint az iparágat ért károkat, egyúttal konkrét megoldási javaslatot is téve a problémák hatékony orvoslására.

A holland tulajdonú Bunge részéről Buff Greebe szerint  „Az étolaj-szektorra már elkészült Ernst & Young-elemzés azt mutatja, hogy hatékony megoldás lenne az alapvető élelmiszerek áfa-kulcsának 27-ről 10 százalék alá csökkentése. Így megszűnik a csalás alapvető oka,  növekszik a beszedett adók mennyisége és ezáltal a költségvetés bevételei.”