2022. február 21. 11:13
Néhány bébiételben túl kevés a tápanyag
A kész bébiételek megkönnyítik a szülők életét, vannak azonban olyanok is, melyek nem fedezik a babák tápanyagszükségletét. A Stiftung Warentest által tesztelt termékek közül a TVE hetet tud jó szívvel ajánlani, köztük néhány húsmenteset is.

„Végre egy kis bolognai spagetti!”

Az első négy-hat hónap után, amikor a babák kizárólag anyatejjel vagy tápszerrel táplálkoznak, eljön az ideje, hogy valami újjal találkozzanak - ekkor már több energiára és tápanyagra van szükségük. Egy kiadós bébiételnek – az otthon készített és a készen kapható változatnak is – mindkettőt kell fedezni. A bébiételek legtöbbször zöldségekből, burgonyából és húsból készülnek, adhatunk azonban a babának tésztát, rizst tartalmazó vagy húsmentes változatot is, hogy a babák felfedezhessék a különböző ízeket.

A TVE német partnerszervezete, a Stiftung Warentest, 14 üveges – ahogy a gyártók a nevezik – „bébimenüt” vizsgált meg: ezek közül 9 tartalmazott húst, 5 pedig húsmentes volt. Laborban vizsgálták, tartalmaznak-e káros anyagokat, és elemezték az összetételüket. Megnézték, hogy elegendő egészséges zsírokkal és ásványi anyaggal - például vassal, cinkkel és jóddal - látják-e el a hat hónapos babákat.

magyar szakmai irányelv szerint a hozzátáplálást legkorábban az 5. hónap elejétől el lehet kezdeni, és legkésőbb a 6. hónap végéig el kell kezdeni, ez nem zárja ki a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást. A hozzátáplálást úgy kell 5-6 hónapos korban elkezdeni, hogy a szoptatás gyakorisága ne csökkenjen a következő hónapokban sem. A hozzátáplálás bevezetésének idejét és az előrehaladást az ételek változatosságában, állagában, ízében és mennyiségében az adott csecsemő fejlettsége, készségei és szükségletei határozzák meg.

Három húsmentes bébiétel a legjobbak között

A TVE hét 70 százalék felett végzett bébiételt ajánl jó szívvel azoknak, akik üveges bébiételekkel szeretnék fedezni babáik tápanyagszükségletét. Két dm saját márkás, egy Hipp, két Bebivita és két Alnatura termék került a lista elejére a tesztben, közülük három húsmentes.

 A többi bébiétel sem kapott rossz minősítést a vizsgálat során. Sok bébiételnek lehetne megfelelőbb a tápanyagösszetétele, különösen fontos lenne a magasabb vastartalom. Szerencsésebb lenne a „négy hónapos kor után” életkori ajánlást is megváltoztatni, mivel a szakmai irányelv szerint legkorábban 5 hónapos korban ajánlott elkezdeni a hozzátáplálást. A két Hipp termék, melyek neve mellé csillag került a TVE táblázatában, a tesztelt formájukban - 6 és 4 hós babáknak ajánlva - nem kaphatók jelenleg Magyarországon, ám a Stiftung Warentestnek jelezte a gyártó, hogy a teszt óta a termék megváltozott.

A babának sok zsírra van szüksége

A babák gyomra pici, csak kevés étel fér bele. A bébiételnek ezért kalóriaegységenként különösen sok tápanyagot kell tartalmaznia. Fontos, hogy sok zsírt - különösen növényi olajokból származó telítetlen zsírsavakat - tartalmazzon az étrend, mivel a zsír fontos energiaforrás. Ennek a feltételnek majdnem minden vizsgált termék megfelel. Az összkalóriatartalma minden terméknek megfelelő, inkább a tápanyagösszetételen múlott, hogy az értékelés során milyen minősítést kaptak.

A húsból származó vastartalom a legelőnyösebb

A 14 vizsgált bébiétel közül 8 túl kevés vasat tartalmaz. Főleg a vas miatt a táplálkozási szakértők azt ajánlják, hogy a babák hozzátáplálását zöldséget, burgonyát és húst tartalmazó bébiétellel kezdjük. A babák születés előtt elraktározott vas tartaléka körülbelül kétéves korukra elfogy, vasszükségletük viszont igen magas. A szakértők azt javasolják, hogy a babák heti öt alkalommal kapjanak húst. A húsnak magas a vastartalma, és jobban hasznosul, mint a növényekből származó vas. A vizsgált bébiételek hústartalma alig haladja meg a 8 százalékot. Aki maga főz, ennél többet tegyen bele (l. az alább található receptet). Feljavíthatjuk a kész bébiételeket húspéppel, ami szintén készen kapható. Adjunk néhány kanállal a bébiételhez, a maradékot pedig tegyük a hűtőbe. A termékek közül csak a kettő - bio minősítéssel nem rendelkező - Bebivita márkájú bébiétel tartalmaz sok vasat, ez azonban hozzáadott vas, ami nem szívódik olyan jól fel.

A húsmentes bébiételek is hozzájárulhatnak a vasszükséglet kielégítéséhez. Ezt bizonyítják a Hipp és az Alnatura termékei. A vasban gazdag amarántnak és lencsének köszönhetően ezek a termékek még több vasat is tartalmaznak, mint a húst tartalmazó bébiételek.

Javaslat: A húsmentes és a hozzáadott vasat tartalmazó bébiételekhez adjunk egy kevés narancslét vagy gyümölcspépet. Ezek C-vitamin tartalma megkönnyíti a növényekből származó és a hozzáadott vas felszívódását.

Furán és nitrát kis mennyiségben

A bébiétel az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerfajta. Gyakorlatilag mentesnek kell lennie a növényvédőszer maradványoktól – ilyen anyagokat a TVE sem talált a vizsgált bébiételekben. A sterilizálásnak köszönhetően a kórokozók sem jelentenek problémát. A tartósításnak azonban van árnyoldala is. A felmelegítés során furán képződik az üvegben, ami bár könnyen elpárolog, a lezárt üvegből nem tud távozni. Ez a vegyület az állatkísérletekben rákkeltőnek bizonyult. Furánt nyomokban mindegyik vizsgált bébiétel tartalmazott, azonban az még nem tisztázott, hogy a babák egészségét károsítja-e. A német Szövetségi Kockázatértértékelő Intézet (Bundesinstitut für Risikobewertung) szerint „a rendelkezésre álló adatok alapján ez biztosan nem állapítható meg”. Mivel a zöldségből készült bébiételekben kikerülhetetlen a furán jelenléte, és a tesztben mért értékek alacsonyak, az értékelésnél a talált értékeket „közepes” osztályzattal minősítette a TVE.

A zöldségekből származó másik káros anyag a nitrát. Csecsemőknél a túl magas koncentráció akadályozza a vérben az oxigén szállítását. Nitrátot szintén minden bébiételben ki lehetett mutatni, de olyan kicsi mennyiségben, ami nem okoz egészségügyi problémát.

Javaslat: A bébiételből távozik furán, ha az üveg tetejét levéve vízben megmelegítjük, és nem hidegen adjuk a babának. Az amúgy is alacsony furán tartalom így egy- kétharmad résszel csökkenthető. Az otthon főzött bébiételnél a furán nem okoz problémát, mert az a főzés közben távozik az edényből.

Legkorábban öt hónapos kortól

A szakértők azt javasolják, hogy a babák hozzátáplálását öt és hét hónapos kor között kezdjük. Több bébiétel címkéjén a „négy hónapos kortól” ajánlást olvashatjuk. Sok baba azonban négy hónaposan motorikusan még nem érett a bébiétel elfogyasztására. Ehhez arra van szükség, hogy a fejüket tartani tudják, segítséggel tudjanak ülni és érdeklődjenek az ételek iránt. Csak a dm két saját márkás bébiételén olvasható a félreérthetetlen életkori ajánlás „5 hónapos kortól”. A Hipp, a Bebivita és a Holle cégek jelezték, hogy a jövőben ők is ezt a jelölést fogják feltüntetni a bébiételeken.

Sokfélék a bébiételek

Ez jó hír, így a babák majd ínyencekké válhatnak. A bébiételek nem kizárólag burgonyát és sárgarépát tartalmaznak, találunk édesköményt, lencsét, édesburgonyát és kuszkuszt is bennük. Tanulmányok bizonyítják, hogy azok a babák, akiket változatos ételekkel etetnek, később is kevésbé válogatnak. Sokan attól tartanak, hogy ha túl korán túl sokféle alapanyaggal ismerkedik meg a baba, az allergiát okozhat, ez azonban nem bizonyítható.

Javaslat: Egyszerre egy zöldségfajtával ismertessük meg a babát. Ha valamelyik zöldségfajtát elutasítja, nem biztos, hogy soha nem fogja szeretni. Kínáljuk meg vele később.

Hogy készült a teszt?

A vizsgálatok alatt 14 üveges bébimenü, és közülük is 12 bio termék került górcső alá. A TVE német partnerszervezete 2020 május és június között vásárolta meg őket. Az árak a hazai webáruházak árainak középértékét jelzik a teszt megjelenésének időpontjában, a teszteredményt nem befolyásolják.

A vizsgálati módszerek pontos leírása a test.de/babymenüs/methodik internetes oldalon található német nyelven.

Íme a legfontosabbak:

Táplálkozásfiziológiai minőség: 50 %

A TVE megvizsgálta a termékek összetételét. Ehhez laborban meghatározták az alapvető tápanyagösszetételüket, az ásványianyag- és C-vitamin tartalmukat és a bennük található zsírsavak fajtáját. Az értékeléshez a Németországban érvényben lévő diétás élelmiszerekről szóló rendelet előírásait vették alapul, ezeket főleg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlásaival egészítették ki. Azt is vizsgálták, hogy a bébiételek összetétele mennyiben felel meg egy a Gyermektáplálkozási Kutatási Osztály (Forschungsdepartment für Kinderernährung, FKE) által összeállított zöldséget, burgonyát és húst tartalmazó bébiétel összetételének. Megnézték, hogy a bébiételek mennyire illeszkednek az FKE által a gyermekek első életévére kidolgozott táplálkozási tervébe.

Károsanyag tartalom: 25 %

A laborban megvizsgálták, tartalmaznak-e a bébiételek olyan anyagokat, amelyek az egészségre hatással lehetnek: növényvédőszereket, nitrátot, nehézfémeket, klórt, perklorátot, 3-MCPD-zsírsavésztereket, glicidil-zsírsavésztereket, mikotoxinokat, a műanyagok gyártásánál használt lágyító anyagokat, kőolajszármazékot és furánt.

Mikrobiológiai minőség: 5 %

14 napon keresztül 30 °C-on tárolták a bébiételeket, majd laborban elemezték a bennük található kórokozók számát.

Felhasználóbarát csomagolás: 5 %

Három szakértő vizsgálta, hogy mennyire nehéz kibontani a bébiételes üvegeket, hogy a tartalmukhoz milyen nehéz hozzáférni, és hogy az üvegeket mennyire nehéz újra lezárni.

Címkézés: 15 %

A TVE megnézte, hogy a csomagoláson feltüntetett adatok – az élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak megfelelően – megfelelnek-e a valóságnak, és teljes körűek-e. A szakemberek értékelték az életkori ajánlást, a felhasználásra és a tárolásra vonatkozó információkat. Két szakértő értékelte a címkék olvashatóságát, és hogy a rajtuk található információkat mennyire lehet észrevenni.

 

További vizsgálatok

Három képzett szakember leírta a bébiételek kinézetét, szagát, ízét, és azt, hogy a szájban milyen érzetet keltenek. A termékeket a szakértők azonos körülmények között kóstolták meg, a teszteléskor nem tudták, melyik bébiételt kóstolják. Egy közös eredményt dolgoztak ki, érzékszervekkel érzékelhető hiányosságot nem találtak. Azokat a termékeket, amelyek szója-, rizs-, vagy kukoricatartalmú összetevőt tartalmaznak, további génvizsgálatoknak vetették alá. Génmódosított összetevőre utaló jelet nem talált a TVE.  

Rosszabb minősítés járt

Amennyiben egy termék valamely hiányossága miatt az egyik kategóriában alacsonyabb minősítést kapott, az hatással volt az értékelés végeredményére. A táblázatban az ilyen eseteket *-al jelölték. Ha egy termék a károsanyag vagy a címkézés kategóriában „elégséges” osztályzatot kapott, a minőségi értékelés végeredményénél egy fél osztályzatot levon a TVE.