Úgy néz ki, a vörös bolygón sem lesz hiány ketchupból
A Marshoz hasonló körülmények között termesztett paradicsomból állított elő ketchupot a Heinz.

Az asztrobiológusok bevonásával elvégzett, összesen két éves projekt bebizonyította, hogy a hosszabb ideig fejlődő növények termesztése alighanem a vörös bolygón is megvalósítható lesz. A Floridai Technológiai Intézet Aldrin Űrintézetének kutatói a termény magjait egy, a Mars regolitját kémiailag szimuláló termőtalajban itt a Földön vetették el.

A szakemberek a távoli bolygón elméletileg uralkodó környezeti feltételek között próbálták termőre fordítani a növényt.

A Marson a hőmérséklet évszaktól és régiótól függően nagyjából -140 és 20 Celsius-fok között ingadozik.

A paradicsom az enyhén savas, 6,2-6,8 pH-jú talajban érzi magát a legkomfortosabban. A Phoenix leszállóegység által vett minták elemzése szerint a marsi regolit pH-ja 8,3, vagyis mérsékelten lúgos.

Mind ezzel együtt a távoli bolygón a „termőföld” minden olyan alapvető tápanyagot (például nátriumot, magnéziumot, káliumot és klórt) tartalmaz, amelyre a növényeknek a felcseperedésre általában szükségük van.

A jelenlegi kísérlethez a floridai kutatók körülbelül 3,5 tonna, a marsihoz sok tekintetben hasonló talajt gyűjtöttek be a Mojave-sivatagból.

Bár a speciális körülmények között termesztett paradicsomból készült ketchup a Heinz munkatársai által folytatott minőségi teszten sikeresen átevickélte magát, a kísérleti szószt a hétköznapi fogyasztók sajnos semmilyen csatornán keresztül nem tudják megvásárolni.