hirdetés
hirdetés
hirdetés
2021. június. 13., vasárnap - Antal, Anett.
hirdetés

Új táplálkozási ajánlás Kanadában

Vizet inni, közösségben, sok zöldséget és gyümölcsöt enni, tej helyett inkább növényi fehérjét javasol a kanadaiaknak az új, hivatalos táplálkozási ajánlás, amely több évtizedes berögződéseknek és az élelmiszeripar nyomásának ellenállva készült.

hirdetés

Tíz év után megújult Kanada hivatalos táplálkozási ajánlása, amelyet tudományos alapokon, az élelmiszeripari nyomástól elhatárolódva alkottak meg – írta a Tudatos Vásárló. A 62 oldalas dokumentum szerint nem az egyes adagok méretén van a hangsúly, hanem az arányokon.

Az ajánlás a tápanyagdús nyersanyagok, ételek fogyasztására buzdít, a javaslat szerint a tányér felét zöldségek és gyümölcsök, negyedét fehérjedús alapanyagok, negyedét pedig teljes értékű gabonafélék (teljes kiőrlésű kenyér és tészta, bulgur) kellene, hogy alkossák. 

A kerülendő vagy lehetőleg minél kisebb mértékben fogyasztandó élelmiszerek listáján a cukros üdítőitalok, a sütemények, az alkohol, a só és a telített zsírok szerepelnek. Az ajánlás arra buzdítja a kanadai lakosságot, hogy fehérjeforrásként részesítsék előnyben a növényi eredetű táplálékokat, bár nem tartja egészségtelen élelmiszernek a tejet, a 2007-es ajánláshoz képest jelentősen csökkent a fogyasztásra javasolt mennyisége. Fehérjeforrásként magvakat, hüvelyeseket, tofut és halat javasol, a tejtermékeket csak egy pohár natúr joghurt képviseli.

Újszerű része az anyagnak az étkezés módja is, mert mint írják: „az egészséges étkezés nem merül ki abban, hogy mit eszünk”. A készítői azt ajánlják, a kanadaiak fókuszáljanak az otthoni főzésre és a családi, baráti körben történő étkezésre. A szülőket pedig a példamutatásra és az ételkészítési ismeretek, a követendő étkezési kultúra átadására biztatják. Az ajánlás tudatosságra is buzdít: az élelmiszercímkék gondos átolvasása, a reklámokkal szembeni szkepticizmus és a keletkező szemét csökkentése is szerepelnek benne.

Az ajánlásban külön rész foglalkozik azzal, hogy az egészséges étkezést az alacsony jövedelmű családoknak is elérhetővé kellene tenni. Mint írják, ha a közétkeztetésben is jellemzővé válna a zsiradék-, cukor-, és sócsökkentés, az nagyban segítené a lakosság egészségi állapotát. Akár tantervbe épülő főzés oktatással, a gyerekek könnyebben megtanulhatnák, hogyan étkezzenek egészségesen.

(forrás: Tudatos Vásárló)
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!

ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

hirdetés

Szerkesztőségi, független vagy márkázott podcastok, videók, dokusorozatok versenye.

Kiadónk társoldalai