hirdetés
hirdetés
hirdetés
2021. május. 07., péntek - Gizella.
hirdetés

Hódítanak a cirokélelmiszerek

Afrikában jól ismerik, Európában egyelőre hóbortnak tűnhet, de rohamosan terjed a cirok élelmezéscélú felhasználása. A gluténmentes, egyáltalán nem drága, több kedvező tulajdonsággal rendelkező ciroklisztből, illetve -darából már készül olasz pasta és sör is. Igaz, egyelőre nem lehet nevükön nevezni a termékeket.

hirdetés

Gluténmentes, jól helyettesíti a búzalisztet, cukorbetegeknek kifejezetten javallott és – mivel mindig olcsóbb, mint a kukorica – még csak nem is drága, mi az? A helyes megfejtés: a cirok. A mára kissé elfeledett, jobbára ipari növényként, seprűként az emlékekben élő szántóföldi növény igazi diadalmenetet kezdett meg szerte a világon. Terjedésének fő oka kedvező tulajdonságaiban keresendő, valamint abban a tényben, hogy rendkívüli módon képes tűrni a forróságot és az aszályt, és a klímaváltozás durvulásával ezek bizony fontos tényezők. Nem csoda, hogy különböző formáira felfigyelt a takarmányipar, az állattenyésztés és ma már egyre inkább az élelmiszer-feldolgozás is. A cirok élelmezésbeli használata egyelőre kismértékű Európában, de egy tudatos, innovatív és főleg gluténérzékeny kör már direkt keresi ezeket a termékeket.

Globális érdeklődés

A cirok mezőgazdasági, takarmánygyártási és élelmezési felhasználásáról novemberben kétnapos nemzetközi kongresszust tartottak az olaszországi Malpensában, amely Milánó reptereként ismert lehet a magyarok előtt is. A mintegy kétszáz szakmai résztvevőt Argentínától Kínáig felvonultató eseményen a mezőgazdasági vonatkozások mellett a humán élelmezés lehetőségei is figyelmet kaptak.

A cirok humán élelmezésbeli felhasználása Európában jobbára a történészek által ismert tény, vagy legfeljebb a leginnovatívabb, az újdonságokra mindig éhes fogyasztók hóbortjának tűnhet, de a világ más tájain a napi élelmezés része. Főleg Afrikában fogyasztják a cirkot nagy mennyiségben, annak is elsősorban a szubszaharai részében. A hagyományokon túl azonban számos egészségügyi előnye van: jó tápértéke kedvező összetételű, ezért a cukorbetegségre hajlamosak esetében kifejezetten javallott lenne a fogyasztása. Sőt, hézagos bizonyítékok vannak arra nézve is, hogy magas rosttartalma miatt a népbetegségnek számító vastagbélrák kockázatát is nagyban lehet csökkenteni cirokban gazdag étrenddel.

A cirok élelmezésbeli felhasználásának egyik legfontosabb eleme mégis az, hogy a búzalisztet jól helyettesíti, ugyanakkor természetes módon gluténmentes. Mindez az egyre inkább növekvő gluténmentes piacon remek lehetőségeket jelent az egyébként nem drága alapanyag diadalmenetének. A Milánóban megrendezett szakmai eseményen konkrét példák, úttörő termékek is bemutatkoztak.

Sör vagy csak sörszerű ital?

Manapság a fogyasztó egyszerre keresi a természetes, bio-, valamint gluténmentes termékeket, amelyek egyben különlegesek is – mondta el a kétnapos kongresszuson megtartott előadásában Tiziano Tanzi. Az olasz Gaia sör gyártóját képviselő üzletember elmondta: az általuk gyártott sör fehér cirokból készül, és tudatosan építettek terjesztésekor a gluténérzékeny vásárlókra. A vásárlói tudatosság azonban általában más szempontokat is magával hoz: aki odafigyel arra, hogy mit vesz, annak általában a környezettudatosság is szempont, ezért helyi termékeket akar venni. A Gaia sör ezért Olaszországban termesztett cirokból készül, amit igyekeznek is minden fórumon közölni a fogyasztókkal. Az is fontos volt, hogy az élelmiszer-érzékenységben szenvedő fogyasztók megnyugtatására, illetve a termék minőségének garantálására teljesen búza- és árpamentes üzemben kell készülnie az ilyen gabonáktól mentes sörnek is. Tiziano Tanzi ugyanakkor megjegyezte: fontos kereskedelmi tény ugyanakkor, hogy az ilyen italt hivatalosan nem lehet sörnek nevezni az olasz piacon – és vélhetően számos más országban sem.

Liszt és tészta

Olaszországban egyébként lisztet is gyártanak már cirokból a tudatos fogyasztóknak. A La Veronese nevű nagy múltú családi vállalkozás nevében Massimiliano Carraro volt jelen a kerekasztal-beszélgetésben. Elmondta: üzemükben számos terméket, gluténmentes lisztet, darát gyártanak cirokból is, amelynek még kicsi, de dinamikusan növekvő piaca van Olaszországban.

Bemutatkozott még a Nutracentis nevű innovatív vállalat, amely ciroklisztből készít tésztát. Ahogy a sörnél már említettük, a gluténmentes, olasz eredetű terméket szívesen veszi egy egyelőre kicsi, de tudatos vásárlói kör. Erre a vásárlói csoportra jellemző, hogy a gluténmentességet helyezi előtérbe, de másodlagos szempontjai is vannak (különlegesség, helyi termék). Ráadásul a sörhöz annyiban szintén hasonlít a helyzet, hogy az olasz törvények értelmében a búzát nem, csak ciroklisztet tartalmazó tésztaféleségeket nem lehet pastának nevezni.

Élelmiszer magazin 2018/12.-2019/01.

Molnár Barna
a szerző cikkei

hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!

ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

hirdetés

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

Várjuk a legjobb tartalomalapú megoldásaitokat a Content+Marketing versenyünkre és influencer kampányaitokat az INFLU-ra! Nevezési határidő: 2021. május 21.

Kiadónk társoldalai