hirdetés
hirdetés
2021. május. 16., vasárnap - Mózes, Botond.
hirdetés

Gluténmentes

5 hagyományos karácsonyi recept gluténmentesen

Nincs karácsony süti nélkül, van karácsony glutén nélkül! Az Ed Haas összegyűjtötte a legnépszerűbb karácsonyi sütik gluténmentes változatait, hogy senki ne maradjon ki az ünnepi finomságokból.

hirdetés

Az egyik legjobb dolog a karácsonyban a nagymama zserbója, a mákos bejgli és a temérdek karácsonyi aprósütemény, sőt a közös mézeskalács-készítés az egyik legjobb közös program. A gluténérzékenyeknek ez az egyik legnehezebb időszak, nem kis kihívás a nagy családi sütés-főzésben egy ember kedvéért mindent gluténmentesíteni. Kevesen tudják, hogy a legtöbb karácsonyi receptet könnyedén el lehet készíteni úgy, hogy mindenki tudjon belőle enni, és még a különbséget se fedezik fel a nem-gluténmentesek.

Kezdjük azzal, hogy mire is érdemes figyelni, ha gluténmentesen sütünk. A legproblematikusabb talán a liszt helyettesítése, ebben segítségünkre lehet egy gluténmentes liszt kisokos. A glutén hiánya befolyásolja az állagot és a tésztaszerkezetet, emiatt a hagyományos receptek nem fognak ugyanúgy működni gluténmentes liszttel, szóval mindenképpen kövessük a mentes recepteket.

Fontos, hogy a gluténmentes sütiket nem szabad sokáig dagasztani, mert így csak nehezebb, ragadósabb tésztát kapunk. Jellemző az is, hogy a mentes süteményeket tovább kell sütni, mint búzalisztes változataikat. Természetesen nemcsak a liszt helyettesítésénél kell figyelni, hogy biztosan gluténmentes alternatívát válasszunk, hanem a többi hozzávaló esetében is biztosra kell menni, hogy nyomokban sem tartalmaz glutént! Mielőtt belevágunk, ismerjünk meg minél több gluténmentes sütéssel kapcsolatos praktikát, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

1.       Ropogós karácsonyi fahéjas keksz

Hozzávalók (1 tepsihez): 10 dkg rizsliszt,2,5 dkg gluténmentes étkezési keményítő, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás sárgája, fél zacskó sütőpor, 5 dkg szőlőcukor, 2 evőkanál tejföl, csipetnyi só, 1 csapott evőkanál őrölt fahéj, 10 dkg nagyszemű kristálycukor

Elkészítés

A lisztet és a keményítőt összekeverjük a sütőporral, szőlőcukorral és a sóval, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal/margarinnal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, majd egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliával letakarva egy óráig hűtőben pihentetjük. Ezt követően liszttel meghintett deszkán 1-2 mm vékonyra nyújtjuk és egy éles késsel vagy derelyevágóval tetszés szerinti formára vágjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és néhány perc alatt aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, mert hamar pirul! A fahéjat és a cukrot összekeverjük és a még forró kekszeket megforgatjuk benne.

2.       A tökéletes mentes zserbó

Hozzávalók:

A tésztához: 10 dkg kukoricaliszt, 5 dkg gluténmentes étkezési keményítő, 20 dkg rizsliszt, 1 db tojás, 1 csomag vanillincukor, 4 dkg cukor, 20 dkg sütőmargarin, 1 dl tej, 1 csomag gluténmentes instant élesztő, csipet gluténmentes sütőpor, csipet só

Töltelékhez: 12 dkg darált dió (vagy mandula), 1 csomag vanillincukor, 8dkg cukor, 20 dkg sárgabarack dzsem

Csokoládémáz: 10 dkg cukor, 3 dkg kakaópor, 3 dkg vaj

Elkészítés

Az élesztőt langyos tejben (1dl) 1 kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet (kukorica és rizs), illetve a keményítőt a sütőmargarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a vanillincukrot, a cukrot, a tojást, a sót, a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk. Lágy, szinte kenhető tésztát kapunk, amelyet 2 részre osztunk. Hagyományos módon nem tudjuk kinyújtani a tésztát, mivel az lágy, így két szilikonos sütőpapír között nyújtjuk ki egy 35x25cm nagyságú sütőlap méretére, de úgy, hogy a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig. A kinyújtott tésztát a sütőpapírral együtt tesszük a sütőlapra, majd a felső sütőpapírt óvatosan lehúzzuk a tésztáról. A tésztalapot megkenjük barackdzsemmel és megszórjuk a cukorral és a vanillincukorral összekevert darált dióval. A második tésztalapot hasonlóan nyújtjuk ki az elsőhöz, majd a felső sütőpapírt eltávolítjuk a tésztáról és az alsó sütőpapírral, megfordítva helyezzük az alsó tésztalapra, végül azt is óvatosan lehúzzuk. A tésztát szobahőmérsékleten kelesztjük egy óráig. A tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük előmelegített sütőben, légkeverés mellett 150 fokon kb. 35 percig. A megsült tésztát, ha kihűlt áthelyezzük a sütőpapírral egy hosszúkás süteményes tálra, a sütőpapírt eltávolítjuk és az elkészített csokoládémázzal bevonjuk. Ha kihűlt kis kockákra vagy hosszúkás szeletre vágjuk.

 3.       Egyszerű, de nagyszerű karácsonyi muffin

Hozzávalók: 300 g natúr joghurt, 2 csomag vanillincukor, 110 g cukor, 40 g csokoládés méz (vagy méz), 120 g vaj, 3 db M tojás, 100 g teljes kiőrlésű zabliszt, 100 g rizsliszt, 50 g gluténmentes étkezési keményítő, 1 csomag gluténmentes sütőpor, fahéj, szegfűszeg

Ízlés szerint tehetünk bele: étcsokoládét (50-60 g) diót vagy egyéb olajos magot (50-60 g) aszalt gyümölcsöket (100 g)

Elkészítés

A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a mézet. Hozzákeverjük a tojásokat és a joghurtot is. A sütőporral elkevert liszteket, keményítőt, fűszereket belekeverjük a masszába. Az aprított csokoládét, a keményítőbe forgatott aszalt gyümölcsöket és a diót is hozzáadjuk. ¾ - ig megtöltjük a muffinformákat. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 30 percig sütjük.

 4.       Kókuszgolyó, kicsit másképp

Hozzávalók: 4 db tojás, 8 dkg kukoricaliszt, 2 dkg gluténmentes étkezési keményítő, 10 dkg porcukor, fél csomag gluténmentes sütőpor, 10 dkg sárgabarack dzsem, 10 dkg kókuszreszelék, 10 dkg mélyhűtött vagy friss magozott meggy

 

Elkészítés

A tojás, kukoricaliszt és keményítő, szőlőcukor, sütőpor felhasználásával piskótát sütünk a hagyományos módon: a tojásokat szétválasztjuk (a fehérjét habüstbe, a sárgákat egyenként csészébe tesszük), majd a fehérjét jól habbá verjük és utána adjuk hozzá kanalanként a szőlőcukrot, amellyel még tovább verjük, amíg jó kemény, fényes hab lesz, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, amivel szintén még kb. 4-5 percig verjük. Végül a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadjuk, de ezzel már nem verjük, hanem csak könnyedén fakanállal elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve előmelegített sütőben, közepes hőmérsékletű tűznél kb. 30 percig sütjük. A sütő ajtaját kb. 10 percig ne nyissuk ki, mert a tészta könnyedén összeesik. Próbatűvel megszúrjuk a közepét, és ha az teljesen száraz, akkor a tészta készen van. Mikor a tészta teljesen készen van, pár percig hűlni hagyjuk, majd tálcára borítva a sütőpapírt lehúzzuk róla. A papírra ragadt tésztát is lekaparjuk. Az elkészült, kihűlt piskótát apró darabokra tépkedjük, és elkeverjük a sárgabarack dzsemmel. Az így kapott masszából kis golyókat formálunk úgy, hogy mindegyik közepébe egy-egy kimagozott meggy (friss vagy mélyhűtött) szemet helyezünk. A kész golyókat kókuszreszelékben hempergetjük meg.

 5.       Az elmaradhatatlan diós bejgli

Hozzávalók (1 rúdhoz)

a tésztához: 15 dkg kukoricaliszt, 5 dkg rizsliszt, 5 dkg étkezési keményítő, 8 dkg margarin vagy vaj, 5 dkg cukor, 1 csomag vanillincukor, fél csomag instant élesztő, 1 db tojás (+1 a kenéshez), csipetnyi só, 1 dl tej, fél evőkanál tejföl, 1 teáskanál citromlé

a töltelékhez: 10 dkg dió, 8 dkg cukor, kevés reszelt narancs és citromhéj, 1 mokkáskanál vanília aroma, 1 kis alma lereszelve, 5 dkg margarin vagy vaj, 5 dkg mazsola, ízlés szerint őrölt fahéj és szerecsendió

Elkészítés

A vajat/margarint kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékletűre melegítjük, majd összemorzsoljuk a liszttel és hozzáadjuk a kevés tejjel és cukorral felfuttatott élesztőt, tojást, tejfölt, sót, citromlevet és a maradék cukrot. Összegyúrjuk amíg kissé levegős, sima tésztát nem kapunk. Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük. Amíg pihen a tészta, összeállítjuk a tölteléket. Egy lábosban összekeverjük a hozzávalókat és addig főzzük, amíg közepesen sűrű keveréket nem kapunk. Kihűtjük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel olyan módon, hogy a széleken 2 cm hely maradjon, nehogy feltekeréskor kifolyjon a töltelék és szorosan feltekerjük. Sütőpapírra tesszük, a tetejét kétszer megkenjük felvert tojással.  180°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési fokozaton, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

További receptötletekért kattints a Storee Insider ingyenesen letölthető Menetes-M Életmód Magazinjához!

(forrás: Store Insider)
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi FMCG hírek

Ne maradj le a nemzetközi FMCG hírekről és a legfrissebb szakmai újdonságokról. Minden külföldi FMCG - food és non food hír egy helyen, cégekről, üzletről és a környezetről nem csak szakembereknek.

 

hirdetés
ÉRDEKES HÍRED VAN?
KÜLDD EL NEKÜNK!

Az elmúlt években több mint ötszáz üzlet pályázott a díjra, közülük összesen mintegy 200-an kaptak elismerést, és használták "Az Év Boltja" díj logóját, ezzel is szemléltetve vásárlóik számára, hogy saját kategóriájában kiemelkedően magas szolgáltatást nyújtó üzletben vásárolnak.

Hívd fel magadra a figyelmet egy szakmai díjjal, és adj bizonyosságot a vásárlóknak arról, hogy Te gyártod, forgalmazod a kategóriájában legjobb, legízletesebb, leginnovatívabb mentes terméket az országban! Ez a lényege a Mentes-M versenynek!

Itt a Store Insider új podcast rovata! Április 22-én startoltunk a #PályázzaProFuturával; a sorozat első része a pályázati lehetőségeket járja körül. A műsor epizódjai hasznos segítséget nyújtanak minden olyan élelmiszeripari, FMCG-szereplőnek, amely plusz forrásokat keres, illetve szeretne elcsípni egy szeletet a következő hónapokban megjelenő, nagyságrendileg hatszázmil­liárd forint értékű új kiírásokból.

Rovatoldalunkon bemutatjuk a legfrissebb ALDl-akciókat, termékinnovációkat, kedvezményes ajánlatokat - a kínálat folyamatosan frissül, ne maradj le egyről sem!

hirdetés

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

Várjuk a legjobb tartalomalapú megoldásaitokat a Content+Marketing versenyünkre és influencer kampányaitokat az INFLU-ra! Nevezési határidő: 2021. május 21.

Olyan szolgáltatókat kértünk fel előadónak, akik elevator pitchszerűen, max. 10 percben válaszolnak az alábbi kérdésre: „Te most miben tudnád segíteni egy HR-es munkáját?”

Árfigyelés, konkurenciafigyelés, akciófigyelés az interneten keresztül. A Storescanner az általuk figyelt áruházak termékeit hetente felméri és előfizetői számára elérhetővé tesszi a teljes választékot, a ki- és belistázott termékeket, aktuális árakat, árváltozásokat, az akciókat valamint az akciók darabaszámát. Egyedüliként rögzítik az akciók típusait is, valamint az akciós újságokban megjelenő gyártók és márkák számát és méreteit. Mostantól rendszeresen követhetők az aktualitások új rovatunkban!