A Kopi Luwak már lejárt lemez?
Hamarosan új ízléstelen forrásból származó kávéínyencség hódíthatja meg a világot.

Világszerte egyre nagyobb érdeklődés irányul a különböző állatok szervezetét ilyen-olyan módon megjáró kávébabok felé.

A cikk további részének befogadásához nem árt egy kicsit erősebb gyomorral rendelkezni.

Szóval az egész közismerten Indonéziában, a Kopi Luwak nevű kávéval kezdődött, amikor is kiderült, hogy a cibetmacska ürülékéből kihalászott magvakból (értsd: kávébabokból) ínycsiklandó „feketét” lehet készíteni. Thaiföldön később kiderült, hogy bizonyos ízletes kávé lefőzése az elefánttrágyában megpihenő kávébabokból is lehetséges. A mostanában szárnyra kapó legújabb különlegesség madagaszkári, és a denevérek által kiköpött magokból hozzák létre.

Madagaszkári kávécserje (Forrás: 123rf)

Madagaszkáron korábban főleg robusta fajtájú kávét termesztettek, amely a közvélekedés szerint silányabb az arabicánál. Nemrég azonban néhány gazdálkodó átállt a még az utóbbi fajtán belül is prémium minőségűnek számító, speciális zamatú Bourbon Pointu típusra. A Bourbon Pointu a helyi(!) piacon kilogrammonként 200 euróba kerül.

Az ilyen magvak, ha a denevérek szájüregében is megfordulnak, még drágábbak lesznek. A bőregerek által megrágcsált kávébogyók az állatok emésztőnedveivel és levegővel kölcsönhatásba lépve ugyanis speciális, lágy ízvilággal itatják át a magjukat. Az efféle ízváltozásra először egy Jacques Ramarlah nevű agrárvállalkozó lett figyelmes, és a „denevérkávé”, mint termék megjelenése is az ő nevéhez köthető.

Ahogy már említettük, a különböző állatok szervezetének fiziológiai folyamataival megbolondított kávék gyártása nem újkeletű. Az ilyenek közül azonban a bőregeres variáció lehet az első, amely Afrikában kereskedelmi léptékben is gyökeret ereszthet.

Forrás: 123rf