Tallózás a tartalomból:
Nem volt olyan rég, amikor már a Pápai Hús nekrológjára készültek a magyar élelmiszeriparban, most viszont egymást érik a cégnél a bejelentések a nagy technológiai megújulásokról és termékfejlesztésekről. A vegán termékek gyártásának megkezdésével a Pápai Hús bebizonyította, hogy nem fél akár a meghökkentő lépésektől sem, ha növekedési lehetőséget lát valamiben. Szappanos Péter ügyvezetővel arról beszélgettünk „Húsbavágó korszakváltás” címmel, hogy hogyan szánta el magát erre a csöppet sem szokványos lépésre a nagy múltú húsipari cég.
A fejlődési potenciál elsősorban az organikus és a magas feldolgozottságú termékek esetében jelentős, olvasható a „Globális kitekintés, hazai trendek az élelmiszerexportban” című írásunkban. A cikkben szereplő szakértők szerint az élelmiszeripar szerepe az elkövetkezendő évtizedekben valószínűleg jelentősen fel fog értékelődni, hiszen a lakosság globális létszáma tovább növekszik, egyes becslések szerint 2050-re 9 milliárdan leszünk a Földön. Milyen kihívásokat jelent ez a szereplők számára? Többek között erről is olvashatnak az írásban.

A koronavírus-járvány ellenére – vagy éppen amiatt – várakozáson felül teljesített a mentes kategória 2020-ban. Nemcsak az otthoni készletek felhalmozása, hanem az egészségmegőrzés szándéka is hajtotta a fogyasztókat a laktóz-, glutén- vagy éppen a pálmaolajmentes termékeket felvonultató polcokhoz. A kereskedők láthatóan nagy potenciált látnak az egészségmegőrző termékekben, derül ki az „Egy visszaesésmentes kategória” című írásunkban.
„A munkaerőpiacon tartós átalakulás várható” A tavaszi nyitás ismét alapvetően változtatta meg a munkaerőpiaci trendeket – így a Horeca-szektor újra a mérleghinta felszálló ágára került a kereskedelemmel és logisztikával szemben, gondolhatnánk. A képlet azonban nem ilyen egyszerű: az átrendeződés tartósnak bizonyulhat, a Horeca rovására. A munkaerő megtartásának újabb belépő szektorok a nyertesei, miközben általánosságban a munkaadók bizakodóak. Szakértők nyilatkoznak a munkaerőpiac jelenlegi helyzetéről.
Miként járulhatnak hozzá az étkezési szokások az egészség megőrzéséhez? Milyen termékfejlesztéseket látnának szívesen a speciális étrenden élők, illetve életmód-terápiákat követők, és hogyan vélekedik a fejlődési irányokról a funkcionális medicina? Erről beszélgettünk dr. Báthory Gábor szakgyógyszerésszel, természetgyógyásszal, illetve életmód-tanácsadóval, az Integratív és Funkcionális Táplálkozási Képzési Központ szakmai vezetőjével „Mindful eating: tudatos étkezés és táplálkozás mint medicina” című írásunkban.
Ők lettek a legjobbak! Mostani lapszámunkban megtekinthetik az idei, Az Év Boltja 2021 versenyünk eredményeit is!
Jó olvasást és jó pihenést kívánunk a nyár fennmaradó részére!